ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η   Μ Ε Λ Ω Ν

ΣΤΟ 41ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

& ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σάββατο, 27.1.2024, ώρα 10.00 – 14.00: Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

(ΕΒΕΑ, Αίθουσα «ΕΡΜΗΣ»), οδός Ακαδημίας 7, Αθήνα, με τα εξής θέματα:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ που έλαβε χώρα την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 και ώρα 18.00 στο Ξενοδοχείο MACEDONIA PALACE (Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2), κατά τη διεξαγωγή του 6ου Συνεδρίου Ακινήτων PRODEXPO NORTH 2023. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου...

Ένα δυναμικό εκθεσιακό τριήμερο ετοιμάζεται να ζήσει η Θεσσαλονίκη από τις 10 έως 12 Νοεμβρίου 2023, με τη διοργάνωση της 2ης Real Estate Expo North, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ – HELEXPO, στο περίπτερο 16.


Η Real Estate Expo North είναι η μοναδική έκθεση για τα ακίνητα και τις επενδύσεις, που δίνει την ευκαιρία σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές να εξερευνήσουν την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, με τη διοργάνωση της 38ης Philoxenia – Hotelia, της διεθνούς έκθεσης φιλοξενίας για τους επαγγελματίες των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και της εστίασης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για δικτύωση (networking) και επαγγελματικές συμφωνίες. 

Χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών ακόμη και από το… 1958 επιβάλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη μεταβίβαση ακινήτων οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά, με την αιφνιδιαστική εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των Δήμων που ψηφίστηκε με το νόμο 5027/2.3.23.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την παραμονή της ανακοίνωσης του «ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου», το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στην Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες.

Αίτημα προς την ΑΑΔΕ απηύθηνε η ΠΟΜΙΔΑ για παράταση δύο σημαντικών προθεσμιών που ενδιαφέρουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και λήγουν την 30.6.2023, με άμεση ανταπόκριση από την ΑΑΔΕ, καθόσον με την υπ΄αριθμό Α1092/2023 απόφαση του Διοικητή της κ. Γιώργου Πιτσιλή παρατάθηκε κατά ένα μήνα, ήτοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (31.7.2023), η προθεσμία για τη δήλωση λήξης των μισθώσεων ακινήτων.

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ είχε ως εξής:

Ένα ακόμη πάγιο και επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ ικανοποιείται επί τέλους από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ανοίγει το δρόμο για πολλές χιλιάδες "μπλοκαρισμένες" συμβολαιογραφικές πράξεις (αγοραπωλησίες και γονικές παροχές) σε όλη τη χώρα.

Με την διάταξη του άρθρου 232 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή την 1.3.2023 με τίτλο "Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κλπ." δίνεται η ευχέρεια τόσο της πολεοδομικής τακτοποίησης (υπαγωγής) όσο και της τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών από τους ενδιαφερόμενους συνιδιοκτήτες που αφορά κάθε διαφορά εμβαδού μεταξύ γειτονικών ιδιοκτησιών, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη των υπολοίπων συνιδιοκτητών ολοκλήρου του κτιρίου, η οποία στην πράξη είναι δυστυχώς ανέφικτη. 

Επίσης σημειώνουμε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να μην απαιτείται τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας από τους συνιδιοκτήτες ολοκλήρου του κτιρίου και όταν η απόκλιση των πραγματικών διαστάσεων μιάς οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει το 2% από το εμβαδόν της κάτοψής της.