Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ που έλαβε χώρα την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 και ώρα 18.00 στο Ξενοδοχείο MACEDONIA PALACE (Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2), κατά τη διεξαγωγή του 6ου Συνεδρίου Ακινήτων PRODEXPO NORTH 2023. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου...

Από την ΠΟΜΙΔΑ εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με τίτλο "ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ 2022" :

"Σε μια σύντομη αποτίμηση των ανακοινώσεων για το ΕΝΦΙΑ, και χωρίς γνώση των λεπτομερειών στις οποίες όλοι γνωρίζουμε …ποιος κρύβεται,  παρατηρούμε τα εξής:

Τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:

Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.

Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που ‘μάτωσε’ κυριολεκτικά να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.

Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.  

Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.  

 Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

Σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού, δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Από την ΑΑΔΕ ανακοινώθηκαν σχετικά τα εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΑΔΕ

Απλοποίηση διαδικασίας σε τροποποιήσεις συμβολαίων ακινήτων

Αμεσα αρχίζουν οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις από τις δηλώσεις covid Νοεμβρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 (σ.σ. για όσους έκαναν για πρώτη φορά δήλωση covid), δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στη διαδικτυακή ημερίδα της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και της ΠΟΜΙΔΑ, τις εργασίες της οποίας διηύθυνε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος κ. Κώστας Χαιδούτης, και την οποία παρακολούθησε πλήθος ενδιαφερομένων από όλη τη χώρα.

Ο κ. Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων του διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021 θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή, και ότι για το μήνα Μάρτιο οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν χωρίς να γίνουν δηλώσεις covid στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεταβολή.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ που έλαβε χώρα την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 18.00 στο Κτίριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27- Αίθουσα Συνεδριάσεων 1ου ορόφου). Διαβάστε το Δελτίο Τύπου...

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε το εξής Δελτίο Τύπου:

Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, σχεδίασε και υλοποίησε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τον επιμερισμό – με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης – του βάρους που προκλήθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ των μέτρων αυτών, περιλαμβάνεται η μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μείωση που συνοδεύτηκε από μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό το εύρος της επιβάρυνσής τους.