Από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα. -Μέτρα για το κόστος ενέργειας και την κλιματική αλλαγή. - Ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. - Από το 2026 τα δημόσια κτίρια και από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα είναι μηδενικών εκπομπών. Δείτε το πλήρες κείμενο της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου και παρακάτω την ανακοίνωση της UIPI.

Την Τρίτη 14.3.2023 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μέτρα για την αύξηση του ρυθμού των ανακαινίσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) έχει ως στόχο να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ έως το 2030 και να καταστήσει τον τομέα κλιματικά ουδέτερο έως το 2050. Στόχος είναι επίσης να αυξηθεί το ποσοστό ανακαίνισης των ενεργειακά μη αποδοτικών κτιρίων, καθώς και να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων γενικότερα.

Της Μάχης Τράτσα, ΤΟ ΒΗΜΑ

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Με εμπλοκή και ιδιωτών θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων, ακόμη και των ημιτελών οικοδομών. Στο επίκεντρο μιας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση περί τα τέλη Απριλίου, βρίσκεται η ανάγκη να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών από την εγκατάλειψη του κτιριακού δυναμικού των πόλεων, να αναβαθμιστούν περιοχές με την επανάχρηση απαξιωμένων κτισμάτων, αλλά και να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά που καταρρέει. 

Το επιτελείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά και του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη έχουν έτοιμο το σχέδιο νόμου με τις «Ρυθμίσεις για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα και τις διαδικασίες παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους» και τις αστικές αναπλάσεις, στο οποίο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τα εγκαταλελειμμένα κουφάρια που πληγώνουν τον αστικό ιστό, και αναμένεται η τελική έγκριση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Νίκου Ταγαρά για να πάρει το δρόμο για τα συναρμόδια υπουργεία και τη Βουλή.

Το τελικό σχέδιο Οδηγίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Ευρώπης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάστε το στα αγγλικά εδώ:

https://ec.europa.eu/energy/sites/default/files/proposal-recast-energy-performance-buildings-directive.pdf

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_21_6686

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε  τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2020-2021, που αφορούν όχι μόνον πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, αλλά και φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, και που ενδιαφέρουν τους διαχειριστές αλλά και τους ενοίκους πολυκατοικιών και μονοκατοικιών:

Της Ντίνας Καράτζιου / www.ecopress.gr

Λειψή χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες η επαναλειτουργία της πλατφόρμας, καθώς η επανεργοποίησή της δεν βγάζει από την ομηρία μία κρίσιμη μάζα ιδιοκτητών οι οποίοι παραμένουν παγιδευμένοι, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε κάθε είδους μεταβίβαση του ακινήτου τους και εγγράφοντας στο φορολογικό τους προφίλ χρέη με υπέρογκες προσαυξήσεις.

Με πληροφορίες από www.ecopress.gr

Με συνολικά 119 άρθρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (με αριθμό 4821/2021 Αρ. ΦΕΚ 134, Τεύχος Α΄ 31 Ιουλίου 2021) και τίθεται σε ισχύ ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφι­ακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα  στη Βουλή.

Από τα 119 άρθρα, τα 55 αφορούν στο Κτηματολόγιο, ενώ τα άλλα 66 άρθρα του νέου νόμου αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων θεμάτων και άλλων υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (για τις ΑΠΕ σε νησιά, ανάθεση αρμοδιοτήτων ενεργειακής εξοικονόμησης στο ΤΕΕ κ.α.) Εσωτερικών, Οικονομικών (ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών κ.α.) Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας κ.α.