Νέο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών με πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, τα πρόστιμα εκπροθέσμων δηλώσεων, τις κληρονομιές και δωρεές, τις ρυθμίσεις οφειλών κλπ. 

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγονται 12 ουσιαστικές και διαδικαστικές τροποποιήσεις στη φορολογία ακινήτων που διευκολύνουν και τις σχετικές διαδικασίες μεταβίβασής τους, αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ που αφορούν τους ιδιοκτήτες και τις συναλλαγές ακινήτων που είναι οι εξής: 

Με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ (Α.1112/2022) που υπογράφηκε από το Διοικητή της κ. Γιώργο Πιτσιλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τροποποιούνται στοιχεία της  απόφασης ΠΟΛ.1162/2018 με τίτλο  «Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου», με την οποία επιλύεται σειρά σημαντικών προβλημάτων των εκμισθωτών ακινήτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της εφαρμογής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ, ορισμένα εκ των οποίων είχε επισημάνει με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Οι αλλαγές έχουν ως εξής: 

 Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στις 27 Μαΐου, στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 9.648.595,04 ευρώ, σε 6.001 ιδιοκτήτες ακινήτων (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), επιλύοντας εκκρεμότητες για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021. Ειδικότερα, πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

Αναρτήθηκαν στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" των φορολογουμένων οι χρεώσεις του νέου ΕΝΦΙΑ 2022.  

Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών θα διαρκέσει επί ώρες καθώς πρόκειται για περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Ωστόσο, αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να μάθουν άμεσα ποιο είναι το ποσό που τους βεβαιώθηκε, αλλά και το ύψος των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν, μπορούν να το δουν την εφαρμογή "Βεβαιωμένες οφειλές", καθώς εκεί αναγράφεται ήδη από τώρα και το συνολικό ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κάθε ιδιοκτήτης καθώς επίσης και το ύψος της κάθε δόσης.

Από εφέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε 10 δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός Μαίου και η τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του του φόρου δεν συνεπάγεται την παραμικρή έκπτωση! Μιά ακόμη έκφραση της άχαρης φύσης του επαχθούς αυτού φόρου, που στη συνείδηση των περισσοτέρων φορολογουμένων ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου... ενοικίου για το ίδιο τους το σπίτι...

Σημαντικές ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με ήδη χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ επιβαρύνσεις αγνώστου ύψους θα προκύψουν για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά, ή που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ή κατέχουν έστω και εξ αδιαιρέτου μερίδια ή επί μέρους εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€.

Πραγματική «Λερναία Ύδρα» όμως αποδεικνύεται ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων, αφού «κόβοντας» υποτίθεται το «κεφάλι» του με την δήθεν κατάργησή του, ξεφυτρώνουν δύο νέες μορφές προσαύξησης του φόρου:

Αμεση ανταπόκριση είχε και πάλι η επιστολή (23.9) της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ για την ανάγκη αυτόματων συμψηφισμών των οφειλών με αποζημιώσεις ενοικίων του 2020. Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί του ΕΝΦΙΑ (εκτός του φόρου εισοδήματος) με το 12% του χαμένου ενοικίου της περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020! Η ΑΑΔΕ άρχισε να τρέχει συμψηφισμούς τριών ταχυτήτων, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό, χιλιάδες φορολογούμενοι, να δουν ξαφνικά να «ψαλιδίζεται» ή ακόμα και μηδενίζεται ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ που έχουν να πληρώσουν...