Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου έχει αναρτηθεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ "Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", το οποίο περιέχει σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις. Εκεί θα δείτε και τα μέχρι τώρα σχόλια της ΠΟΜΙΔΑ στα άρθρα 14, 20, 28 και 29 του σχεδίου νόμου. 

Σχετικά με το σ.ν. αυτό, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ (Α.1112/2022) που υπογράφηκε από το Διοικητή της κ. Γιώργο Πιτσιλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τροποποιούνται στοιχεία της  απόφασης ΠΟΛ.1162/2018 με τίτλο  «Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου», με την οποία επιλύεται σειρά σημαντικών προβλημάτων των εκμισθωτών ακινήτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της εφαρμογής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ, ορισμένα εκ των οποίων είχε επισημάνει με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Οι αλλαγές έχουν ως εξής: 

Με εγκύκλιό του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής διευκρινίζει πότε, κατ΄εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, η διενέργεια πωλήσεων ακινήτων από ιδιώτες, μπορεί να θεωρηθεί από την φορολογική αρχή ως υποκρύπτουσα δραστηριότητα, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να φορολογηθεί ως επιχειρηματικό κέρδος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διάταξη της παρ. 4 σύμφωνα με την οποία στο πεδίο εφαρμογής της υπόψη διάταξης εμπίπτει όχι μόνο η συστηματική διενέργεια ομοειδών πράξεων αλλά ακόμη και η μεμονωμένη πράξη πώλησης από φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει ως σκοπό το κέρδος, εκτός αν αυτή αφορά περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει αποκτηθεί αιτία κληρονομιάς ή με χαριστική αιτία από συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού ή έχει διακρατηθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών. 

 Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στις 27 Μαΐου, στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 9.648.595,04 ευρώ, σε 6.001 ιδιοκτήτες ακινήτων (μοναδιαίους Α.Φ.Μ.), επιλύοντας εκκρεμότητες για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021. Ειδικότερα, πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

Νέο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών με πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, τα πρόστιμα εκπροθέσμων δηλώσεων, τις κληρονομιές και δωρεές, τις ρυθμίσεις οφειλών κλπ. 

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγονται 12 ουσιαστικές και διαδικαστικές τροποποιήσεις στη φορολογία ακινήτων που διευκολύνουν και τις σχετικές διαδικασίες μεταβίβασής τους, αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ που αφορούν τους ιδιοκτήτες και τις συναλλαγές ακινήτων που είναι οι εξής: 

Αναρτήθηκαν στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" των φορολογουμένων οι χρεώσεις του νέου ΕΝΦΙΑ 2022.  

Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών θα διαρκέσει επί ώρες καθώς πρόκειται για περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Ωστόσο, αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να μάθουν άμεσα ποιο είναι το ποσό που τους βεβαιώθηκε, αλλά και το ύψος των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν, μπορούν να το δουν την εφαρμογή "Βεβαιωμένες οφειλές", καθώς εκεί αναγράφεται ήδη από τώρα και το συνολικό ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κάθε ιδιοκτήτης καθώς επίσης και το ύψος της κάθε δόσης.

Από εφέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε 10 δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός Μαίου και η τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του του φόρου δεν συνεπάγεται την παραμικρή έκπτωση! Μιά ακόμη έκφραση της άχαρης φύσης του επαχθούς αυτού φόρου, που στη συνείδηση των περισσοτέρων φορολογουμένων ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου... ενοικίου για το ίδιο τους το σπίτι...