Μια σειρά από νέες ρυθμίσεις τίθενται σε άμεση εφαρμογή για να διευκολύνουν την πολύπαθη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, με αποφάσεις του Διοικητή της ΑAΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

  1. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την 1η Ιουνίου 2023 η νέα διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ, που θα έχει ως εξής:

  • Σε κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, το πιστοποιητικό αυτό θα πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο θα περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των 5 προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή 6 εάν έχει ήδη εκδοθεί ο φόρος του τρέχοντος έτους και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε ως τώρα.

Δύο ακόμη προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ γίνονται δεκτές από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, με άρθρα  του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού - Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό  του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημαντικές βελτιώσεις στις φορολογικές διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές) τέθηκαν σε εφαρμογή με βάση νέα εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 5036/2023 και ισχύουν από τις 28 Μαρτίου 2023. Με τις διευκρινίσεις και οδηγίες, που προβλέπει η νέα εγκύκλιος ταπλοποιούνται οι διαδικασίες για τους συμβολαιογράφους και  διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Ειδικότερα:

Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5037/23.3.2023 με τον οποίο ικανοποιήθηκε ένα ακόμη πάγιο και επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ανοίγει το δρόμο για πολλές χιλιάδες "μπλοκαρισμένες" συμβολαιογραφικές πράξεις (αγοραπωλησίες και γονικές παροχές) σε όλη τη χώρα.

Με την διάταξη του άρθρου 230 του νόμου με τίτλο "Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κλπ." δίνεται η ευχέρεια τόσο της πολεοδομικής τακτοποίησης (υπαγωγής) όσο και της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών από τους ενδιαφερόμενους συνιδιοκτήτες που αφορά κάθε διαφορά εμβαδού μεταξύ γειτονικών ιδιοκτησιών, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη των υπολοίπων συνιδιοκτητών ολοκλήρου του κτιρίου, η οποία στην πράξη είναι δυστυχώς ανέφικτη. 

Με την με αριθμό Α.1044 απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε νέα τρίμηνη παράταση για την χωρίς πρόστιμο δήλωση της λύσης μισθώσεων που έχουν λυθεί μέχρι την 31.12.2022.

Με άλλη απόφασή του, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023.

Η απόφαση για την παράταση που αφορά τη δήλωση λύσης μισθώσεων έχει ως εξής: 

Αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό με χαμηλό κόστος για τα νοικοκυριά, προφανή περιβαλλοντικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία και απασχόληση.

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/), ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστας Σκρέκας, «αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά  και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».