Νέο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών με πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, τα πρόστιμα εκπροθέσμων δηλώσεων, τις κληρονομιές και δωρεές, τις ρυθμίσεις οφειλών κλπ. 

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγονται 12 ουσιαστικές και διαδικαστικές τροποποιήσεις στη φορολογία ακινήτων που διευκολύνουν και τις σχετικές διαδικασίες μεταβίβασής τους, αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ που αφορούν τους ιδιοκτήτες και τις συναλλαγές ακινήτων που είναι οι εξής: 

Αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό με χαμηλό κόστος για τα νοικοκυριά, προφανή περιβαλλοντικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία και απασχόληση.

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/), ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστας Σκρέκας, «αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά  και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

Από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα. -Μέτρα για το κόστος ενέργειας και την κλιματική αλλαγή. - Ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. - Από το 2026 τα δημόσια κτίρια και από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα είναι μηδενικών εκπομπών. Δείτε το πλήρες κείμενο της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου και παρακάτω την ανακοίνωση της UIPI.

Την Τρίτη 14.3.2023 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μέτρα για την αύξηση του ρυθμού των ανακαινίσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) έχει ως στόχο να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ έως το 2030 και να καταστήσει τον τομέα κλιματικά ουδέτερο έως το 2050. Στόχος είναι επίσης να αυξηθεί το ποσοστό ανακαίνισης των ενεργειακά μη αποδοτικών κτιρίων, καθώς και να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων γενικότερα.

Του Αργύρη Δεμερτζή από το ECOPRESS.GR

Εντός της εβδομάδας (14.3.2023) ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η ενεργειακή ευρωπαϊκή Οδηγία (EPBD), βάσει της οποίας οι χώρες μέλη θα υιοθετούν αυστηρά μέτρα και υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους, ως προϋπόθεση για να μπορούν να πωληθούν και να ενοικιαστούν.

Για «Αρμαγεδώνα» και μεγάλες ανατροπές τα επόμενα χρόνια στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία έκανε λόγο ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) από τοπ βήμα της 6ης Prodexpo North, καθώς όπως είπε: «οι χώρες μέλη θα υποχρεωθούν να  υιοθετήσουν σκληρά μέτρα για όσους δεν συμμορφωθούν, τα κυριότερα από τα οποία θα είναι ότι θα απαγορεύεται η εκμίσθωση ή η πώλησή τους αν δεν αναβαθμιστούν ενεργειακά».

Άρχισε να λειτουργεί, πιλοτικά στην αρχή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akinita.gov.gr/ η εφαρμογή του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου», όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να συλλέγει αυτόματα, από 6 δημόσιους φορείς, τα αναγκαία έγγραφα για την μεταβίβαση ενός ακινήτου. Στόχος είναι, η πλατφόρμα, να τεθεί σε παραγωγική – πλήρη λειτουργία από την 1 Νοεμβρίου, διευκολύνοντας την ζωή των πολιτών που «παλεύουν» σήμερα για να συλλέξουν περίπου 17 έγγραφα, για την έκδοση των οποίων θα πρέπει βέβαια να έχουν μεριμνήσει προηγουμένως οι ίδιοι, των οποίων όμως δυστυχώς ο αριθμός παραμένει αμείωτος αφού καμιά αρχή και κανένας φορέας δεν δέχεται να "κάνει πίσω" διευκολύνοντας τους πολίτες με την κατάργηση μέρους τουλάχιστον της εξοντωτικής αυτής "πιστοποιητικοκρατίας"... 

Με το άρθρο 42 του Ν. 5028/2023 βελτιώθηκε και πάλι η διαδικασία έκδοσης και η διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων και επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοσή της, ώστε να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία, να μην αυτοσχεδιάζει κάθε Δήμος, ζητώντας δεκάδες δικαιολογητικά, και η εκδιδόμενη βεβαίωση να ισχύει μέχρι το τέλος κάθε ημερολογιακού-οικονομικού έτους, και όχι για δύο μήνες, όπως συνέβαινε σε αρκετούς Δήμους.

Ομως η νέα διάταξη αν και μειώνει δραματικά τον αριθμό των απαιτουμένων εγγράφων που ζητούνται από τους Δήμους, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ της οποίας σημειωτέον δεν ζητήθηκε η γνώμη, έχει δύο σημεία στα οποία χρειάζεται άμεση βελτίωση, τα οποία η ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ, της οποίας το περιεχόμενο έχει ως εξής: