Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου έχει αναρτηθεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ "Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", το οποίο περιέχει σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις. Εκεί θα δείτε και τα μέχρι τώρα σχόλια της ΠΟΜΙΔΑ στα άρθρα 14, 20, 28 και 29 του σχεδίου νόμου. 

Με αφορμή την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από την ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνονται τα εξής:

Ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες σε εξαγγελίες σε σχέση με τα ακίνητα, που αφορούν σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων και παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Μια σειρά από νέες ρυθμίσεις τίθενται σε άμεση εφαρμογή για να διευκολύνουν την πολύπαθη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, με αποφάσεις του Διοικητή της ΑAΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

  1. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την 1η Ιουνίου 2023 η νέα διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ, που θα έχει ως εξής:

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Οδηγός του νέου Προγράμματος επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικών "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023".  Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, ιδιοκατοικούμενων ή εκμισθωμένων,  μέσω επιχορηγήσης μέρους του απαιτούμενου κόστους υλικών και εργασιών.

1)Ποιες κατοικίες θεωρούνται επιλέξιμες και μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα

Για να υπάρξει δικαίωμα υπαγωγής μιας κατοικίας στο πρόγραμμα θα πρέπει:

Ανοίγει από τις 18.5 έως τις 15.9.2023 για νέους που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως 31/12/2005, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων του προγράμματος χρηματοδότησης της ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση των κατοικιών, ιδιοκατοικούμενων ή εκμισθωμένων, μέσω επιχορήγησης μέρους του απαιτούμενου κόστους υλικών και εργασιών τους. Υπενθυμίζεται ότι το άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας αυτής ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ από τους αρμόδιους υπουργούς που παρέστησαν στην προεκλογική εκδήλωσή της της 4.5.2023.

Με εγκύκλιό του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής διευκρινίζει πότε, κατ΄εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, η διενέργεια πωλήσεων ακινήτων από ιδιώτες, μπορεί να θεωρηθεί από την φορολογική αρχή ως υποκρύπτουσα δραστηριότητα, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να φορολογηθεί ως επιχειρηματικό κέρδος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διάταξη της παρ. 4 σύμφωνα με την οποία στο πεδίο εφαρμογής της υπόψη διάταξης εμπίπτει όχι μόνο η συστηματική διενέργεια ομοειδών πράξεων αλλά ακόμη και η μεμονωμένη πράξη πώλησης από φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει ως σκοπό το κέρδος, εκτός αν αυτή αφορά περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει αποκτηθεί αιτία κληρονομιάς ή με χαριστική αιτία από συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού ή έχει διακρατηθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών.