Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, περί τα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας, παρακολουθούμε το δράμα χιλιάδων πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους, που εναγωνίως αναζητούν κατοικία σε άλλη πόλη, επειδή οι υπάρχουσες κατά τόπους φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν.

 

Επανειλημμένα η ΕΝΙΑΘ και πρωτίστως η ΠΟΜΙΔΑ έχουν επισημάνει στο παρελθόν την ανεξήγητη ολιγωρία των διοικήσεων των μεγαλυτέρων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας, επειδή δυστυχώς δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι η μέριμνα και ο συντονισμός για την στέγαση των πρωτοετών φοιτητών από άλλες πόλεις στον ιδιωτικό τομέα είναι πρωταρχικό καθήκον τους, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ήδη η διοίκηση του Α.Π.Θ στην πόλη μας εισακούγοντας τις εισηγήσεις αυτές, έχει θέση σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προσφοράς και αναζήτησης στέγης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο http://dps.web.auth.gr/index.php?houses=form έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς κανένα οικονομικό βάρος να προσθέσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε να διατεθούν στους χιλιάδες φοιτητές που κάθε χρόνο καταφθάνουν στην πόλη μας.

 

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ

Εν όψει της νέας  περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, η ΕΝΙΑΘ για να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και φοιτητές, ανακοινώνει τα εξής:

Η σημαντικότατη προσφορά κατοικιών για μίσθωση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών και σπουδαστών, εξασφαλίζει τη στέγαση όλων σε απόλυτα λογικές τιμές. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ΄εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα οι ενδιαφερόμενοι για την πόλη της Θεσσαλονίκης μπορούν να απευθύνονται στην ακόλουθη διεύθυνση: 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Τηλ. 2310-995132 & 42, φαξ 2310 995112, ιστοσελίδα προσφοράς-ζήτησης φοιτ. στέγης: http://dps.web.auth.gr/index.php?houses=form

 

Οι κυριότεροι τρόποι για να βρει κανείς σήμερα φοιτητική κατοικία παραμένουν οι εξής:

* Από αγγελίες που αναρτούν οι ιδιοκτήτες διαθέσιμων κατοικιών στους πίνακες ανακοινώσεων των ανωτάτων και ανωτέρων σχολών.

* Από μικρές αγγελίες του ημερήσιου και του ειδικού τύπου αγγελιών.

* Από ενοικιαστήρια έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά δημόσια μέρη (π.χ. σούπερ μάρκετ κλπ.).

* Από τα γραφεία των επίσημων μεσιτών, κατά προτίμηση κοντά στις περιοχές όπου αναζητείται η κατοικία.

Ωστόσο η συνεχιζόμενη εκτεταμένη ιδιωτική ανοικοδόμηση σε πολλές πόλεις της χώρας, αλλά και η μείωση της ζήτησης κατοικιών, ιδιαίτερα των μεσαίων και μεγάλων εμβαδών, εξασφαλίζει εφέτος υπερεπάρκεια κατοικιών για τη στέγαση όλων των φοιτητών, και μάλιστα σε λογικές τιμές.

Προς τούτο και για να αποφευχθεί τυχόν ταλαιπωρία κατά την εξεύρεση φοιτητικής στέγης παραθέτουμε συμπληρωματικά τις κάτωθι συμβουλές τόσο προς τους φοιτητές όσο και προς τους ιδιοκτήτες:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

* Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα σας δείξουν. Αν σας ζητήσουν υπερβολικό μίσθωμα, πάνω από τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

* Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια κλπ. τα οποία σας κοστίζουν πολύ φτηνότερα από τα μικρά διαμερίσματα.

* Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας.

* Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

* Αποφύγετε τα δήθεν γραφεία «πληροφοριών», τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν νοικιάσετε το σπίτι !

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

* Μην αναζητείτε το καλό μίσθωμα, αλλά τον καλό μισθωτή!

* Χρησιμοποιείστε τα ειδικά μισθωτήρια φοιτητικών μισθώσεων, που διανέμονται από το Γραφείο Ενημερώσεως της ΕΝΙΑΘ (Βασ.Ηρακλείου 47), προσυπογραμμένα από το φοιτητή και τους γονείς του.