Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ζήτησε η ΕΝ.Ι.ΑΘ με επιστολή της προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα για το έτος 2023, προσθέτοντας ότι η μείωση αυτή είναι απόλυτα εφικτή για τρείς συγκεκριμένους λόγους:

  1. Ήδη από διετίας έχει υιοθετηθεί και εφαρμοστεί ή πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προς την Κυβέρνηση για οικειοθελή δήλωση των αδήλωτων νομιμοποιημένων εμβαδών κτιρίων χωρίς αναδρομικά, με αποτέλεσμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης να εισπράττει αυξημένα έσοδα από τα δηλωθέντα εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων κτισμάτων που καταβάλουν πλέον δημοτικά τέλη, 
  2. Με την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυξήθηκαν και τα έσοδα από το ΤΑΠ και 
  3. Από την υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου για δημοτικό φωτισμό με λαμπτήρες LED μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης έχει ήδη μειωθεί σημαντικότατα η δαπάνη δημοτικού φωτισμού, και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης  κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

ΚΟΙΝ:  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρο Λεκάκη

Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μιχαήλ Κούπκα

Γενικό Γραμματέα Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Λιακόπουλο

 

Θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΓΙΑ TO 2023.      

Αξιότιμε κε Δήμαρχε

Εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το επερχόμενο οικονομικό έτος 2023, θέλουμε με την παρούσα μας να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το θέμα των δημοτικών τελών καθαριότητος και φωτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα ετήσια τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ένα μέγεθος δυσβάστακτο, όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις της πόλης μας, ιδιαίτερα σήμερα που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, με τους λογαριασμούς της οποίας συνεισπράττονται τα δημοτικά τέλη, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε για το επόμενο οικονομικό έτος 2023, που θα είναι και αυτό έτος εξαιρετικών δυσκολιών και προσπάθειας ανάκαμψης, να στηρίξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους δημότες και τις επιχειρήσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, μειώνοντας αντιστοίχως τα ετήσια οικιακά και επαγγελματικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, κατά ποσοστό 5% διατηρώντας ταυτοχρόνως τις ισχύουσες μειώσεις οικιακών τελών για πολυτέκνους και λοιπές ευπαθείς ομάδες και τις ανά Κ.Α.Δ. και ανά χρήση ισχύουσες ειδικές μειώσεις των επαγγελματικών τελών. 

Οι μειώσεις αυτές είναι απόλυτα εφικτές, δεδομένου ότι:

  1. Έχει ήδη υιοθετηθεί και εφαρμοστεί εδώ και τρία έτη η πρότασή της ΠΟΜΙΔΑ προς την Κυβέρνηση για οικειοθελή δήλωση των αδήλωτων νομιμοποιημένων εμβαδών κτιρίων χωρίς αναδρομικές επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης να εισπράττει αυξημένα έσοδα από τα δηλωθέντα εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων κτισμάτων που καταβάλουν πλέον δημοτικά τέλη,
  2. Με την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυξήθηκαν και τα έσοδα από το ΤΑΠ και
  3. Από την υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό με λαμπτήρες LED μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης, περιορίζοντας σημαντικότατα τη δαπάνη δημοτικού φωτισμού.

Είναι αλήθεια κε Δήμαρχε, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και ταυτόχρονα δύσκολο έργο.

Σας ζητούμε κε Δήμαρχε να ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημά μας, με τη βεβαιότητα ότι μια τέτοια απόφασή σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον φορέα μας και όλους τους Θεσσαλονικείς δημότες!

 

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Κωνσταντίνος Α. Χαϊδούτης                       Ευάγγελος Ι. Μήνος