ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Bασ.Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη 546.23
 Τηλ. 2310220797 fax 2310264525
 http://www.eniath.gr e-mail: mail@eniath.gr
 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Για τη Γενική Συνέλευση της 14.3.2014 της ΕΝ.Ι.Α.Θ.

 

 

Με την παρουσία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) κ. Στράτου Παραδιά διεξήχθη την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Γ.Σ. της ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΔΙΚΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝ.Ι.Α.Θ) που χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη προσέλευση αγανακτισμένων ιδιοκτητών ακινήτων και εκπροσώπων φορέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Παγώνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος κ. Αντώνιος Σαλματζίδης, η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης επεσήμανε ότι επικρατεί σήμερα μια πλήρης κατάρρευση στην αγορά ακινήτων, ενώ οι εμπορικές αξίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. Η ίδια απογοητευτική κατάσταση υπάρχει και στις μισθώσεις, όπου ο συνεπής ενοικιαστής αποτελεί την εξαίρεση, ενώ η πλειοψηφία καθυστερεί ή δεν πληρώνει καθόλου μισθώματα, καθώς και λογαριασμούς κοινοχρήστων και κοινής ωφελείας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε την άμεση και επείγουσα ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον ληστρικό διπλό δήθεν «ενιαίο» φόρο ακινήτων και για τον παράλογο φόρο «υπεραξίας», πριν οδηγηθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, πωλητές και συμβολαιογράφοι ακόμη και στις φυλακές, αλλά και διαφοροποίησης της νομικής αντιμετώπισης της αδυναμίας πληρωμής των φόρων στην ακίνητη περιουσία από την άρνηση πληρωμής τους,

Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, αφού μέσα στο 2013 κατέβαλαν απανωτά πέντε φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, ΕΕΤΑ 2012 και 2013), καλούνται εφέτος να πληρώσουν το διπλό δήθεν «Ενιαίο» Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που θέσπισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της «τρόικα» και των βουλευτών της επαρχίας, ενώ οι πραγματικές τιμές στην αγορά, στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι δραματικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες εξακολουθούν να υπολογίζονται, μέχρι και το 2016,  το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα!

Ο κ. Παραδιάς κατήγγειλε ότι το καλοκαίρι του 2013, με το νόμο 4172/2013 ψηφίστηκαν χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, τρείς εξοντωτικές ρυθμίσεις:

 1. Επιβλήθηκε νέος φόρος «υπεραξίας» στους καταματωμένους πωλητές ακινήτων, υπολογιζόμενος με ακόμη και μηδενικές τιμές κτήσης αν πρόκειται για ακίνητα από παλαιά κληρονομιά, αντιπαροχή ή ιδιοκατασκευή, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια με πλάγιους τρόπους, ως τιμή πώλησης να λαμβάνεται η ανώτερη «αντικειμενική» αξία ως αγοραία, ανατρέποντας τη διάταξη που ρητά ορίζει ότι «η τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασης»!

2. Τα καταρρακωμένα μισθώματα, που φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, δεν θα μπορεί πλέον να εκχωρούνται στο Δημόσιο όταν δεν εισπράττονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε αναγκαστικές διαδικασίες εξώσεων για να μην πληρωθούν φόροι για ανύπαρκτα εισοδήματα. 

3. Καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας!

 Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δημιουργούν εφιαλτικές προοπτικές για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν το φάσμα, αρχικά των κατασχέσεων και στη συνέχεια της φυλάκισης χωρίς πραγματικά να διαθέτουν καμία δυνατότητα αντίδρασης. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εισοδήματα ούτε μπορούν να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τους φόρους, επειδή οι ίδιοι αυτοί φόροι απομακρύνουν τους αγοραστές και δεν μπορούν ούτε καν να απαλλαγούν από αυτά, εκχωρώντας τα στο Δημόσιο έναντι τρεχουσών και μελλοντικών οφειλών!

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

-Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

-Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.

-Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.

-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

-Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.

-Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ. με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000€.

Επίσης άλλα ενημερωτικά θέματα στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ ήταν και τα εξής:

-Η απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων με τις διατάξεις του Ν.4242/2014, όπου η διάρκειά τους καθορίζεται κατ΄ αρχήν ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους και με ελάχιστη την τριετή διάρκεια που δεσμεύει και τα δύο μέρη, ενώ μειώνονται στο μισό οι αποζημιώσεις των παλαιών μισθώσεων για ανοικοδόμηση και ιδιοκατοίκηση.

-Νομική στήριξη όσων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν προϋποθέσεις προσβολής για αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

-Ηλεκτρονική κατάθεση στοιχείων μισθωτικών συμβάσεων: Δεν καταργούνται τα συμφωνητικά μισθώσεως!

-Ενεργειακά πιστοποιητικά, αμοιβές για επιθεωρήσεις, ελεγκτές δόμησης κλπ. Δήλωση των αυθαιρέτων με το νόμο 4178/2013.

 Ομιλητές στη Γενική Συνέλευση ήταν επίσης οι εξής:

Ευάγγελος Μήνος, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΝ.Ι.Α.Θ: Παρουσίαση της συγκριτικής μελέτης για φόρους ακινήτων στην Ευρώπη, από την οποία προέκυψε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες τις κατηγορίες των φόρων μέσα στις χώρες με τις βαρύτερες φορολογίες επί της ακίνητης περιουσίας και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά, πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης: Τα προβλήματα εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων

Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης: Άμεση αναστολή του φόρου υπεραξίας για να λειτουργήσει η Κτηματαγορά.

Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ: Λύση στην ασφάλιση κτιρίων το ομαδικό πρόγραμμα ΠΟΜΙΔΑ-ΙNTERAMERICAN