Το δράμα των ιδιοκτητών ακινήτων φαίνεται ότι δεν θα έχει σύντομο τέλος, πολλώ μάλλον όταν επανέρχεται και η μείωση μισθωμάτων κύριας και φοιτητικής κατοικίας. Παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις της ΠΟΜΙΔΑ, δημόσιες και μη, σε νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή,  περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και στη μείωση των μισθωμάτων, επαγγελματικών και κατοικιών, καθώς και στα μέτρα στήριξης των εκμισθωτών, τόσο όταν η μείωση αυτή είναι υποχρεωτική, όσο και όταν είναι οικειοθελής (προαιρετική) μέχρι 31.12, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ακόμη ποιούς κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) αφορά η κάθε κατηγορία.

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κ. Δημήτρη Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 δίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ, στο σχέδιο νόμου «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης" που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 30η Ιουνίου.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40%. Η κυβέρνηση προσέθεσε στην κατηγορία των μειώσεων και τον κλάδο της εστίασης, ικανοποιώντας με την απόφαση αυτή ένα βασικό αίτημα των φορέων του κλάδου της εστίασης που πλήττεται από την πανδημία, χωρίς καμιά διαβούλευση με την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B’ 2219/10.06.2020 η απόφαση με αριθμό Α.1135/2020 του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλου με θέμα "Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο 2020". 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής διόρθωσης των τετραγωνικών της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να ωφεληθούν της ευεργετικής διάταξης καθώς και οι Δήμοι να επεξεργαστούν αποτελεσματικά τις δηλώσεις αυτές, συνεχίζει τη λειτουργία της και η συμμετοχή των αιτήσεων για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων είναι τεράστια, ποσοστό της τάξης του 35%.