Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, των εισοδημάτων από ενοίκια και μερίσματα τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Το δράμα των ιδιοκτητών ακινήτων φαίνεται ότι δεν θα έχει σύντομο τέλος, πολλώ μάλλον όταν επανέρχεται και η μείωση μισθωμάτων κύριας και φοιτητικής κατοικίας. Παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις της ΠΟΜΙΔΑ, δημόσιες και μη, σε νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή,  περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και στη μείωση των μισθωμάτων, επαγγελματικών και κατοικιών, καθώς και στα μέτρα στήριξης των εκμισθωτών, τόσο όταν η μείωση αυτή είναι υποχρεωτική, όσο και όταν είναι οικειοθελής (προαιρετική) μέχρι 31.12, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ακόμη ποιούς κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) αφορά η κάθε κατηγορία.

Eξετάζεται η επέκταση για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία και για τον μήνα Σεπτέμβριο (εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Δεύτερη ευκαιρία κυριολεκτικά, έρχεται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργου Πιτσιλή, σε ανταπόκριση της από 20.7.2020 επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ για το θέμα αυτό, που δίνει για το διάστημα από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020 στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την έχασαν, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων περί μείωσης του μισθώματος λόγω των εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοιού (Δηλώσεις Covid), ως εξής:

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε στις 24.8.2020 την απόφαση, με την οποία θεσπίζεται έκπτωση για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισπράττουν το 40% του μισθώματος στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Βεσυρόπουλος οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος (δηλαδή 30 % επί της μείωσης ή 12% επί του συνολικού αρχικού ενοικίου). Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020.

Παρότι στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό δεν υπήρχε οτιδήποτε σχετικό, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να επιστραφεί μέσω φορολογικών συμψηφισμών το 50% της αναγκαστικής περικοπής των ενοικίων κατοικιών και επαγγελματικής στέγης που νομοθετήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοιού. Τελικά καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση να καθιερώσει και να εφαρμόσει  διαδικασία επιστροφής ποσοστού 30% της μείωσης στους ιδιοκτήτες - θύματα της απαράδεκτης αυτής πολιτικής. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία για την διενέργεια των συμψηφισμών φόρων για τα "χαμένα" αυτά ενοίκια, που δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με τις γνωστές πλέον "δηλώσεις COVID".