*Του Αλκη Κωφού, Φοροτεχνικού Συνεργάτη του Γραφείου Ενημέρωσης Μελών της ΠΟΜΙΔΑ

Το σοβαρότατο πρόβλημα που εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσης και είσπραξης των αποζημιώσεων μεγάλου αριθμού εκμισθωτών ακινήτων από τη συνεχιζόμενη μείωση ενοικίων, είναι αυτό που σχετίζεται με την αδυναμία κατάθεσης των ποσών της αποζημίωσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σημαντικό μέρος της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημίωσης  οφείλεται όχι τόσο στην ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων στο TAXISNET, όσο κυρίως στην μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών, ώστε να μην είναι εφικτή η αυτόματη μεταφορά και κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεών τους από το μηχανισμό πληρωμών της ΑΑΔΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΝ, μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία χάνουν το δικαίωμα προσφυγής εναντίον της νέας ανάρτησης των δασικών χαρτών, ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είτε με την προηγούμενη είτε με την τωρινή διαδικασία ανάρτησης, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον άσκησης αντίρρησης ή αίτησης αναμόρφωσης, για τις οποίες περιοχές διατηρείται το ισχύον καθεστώς μερικής κύρωσης του χαρακτήρα τους. Το Υπουργείο επείγεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής κύρωσης των δασικών χαρτών ώστε να τερματιστεί η όλη εκκρεμότητα, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η εκκρεμούσα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της  υπουργικής  απόφασης Χατζηδάκη για τη νέα ανάρτηση, υπέρ της οποίας έχει παρέμβει η ΠΟΜΙΔΑ.    

Το κράτος αναλαμβάνει πλέον και τα ενοίκια, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όσων επιχειρήσεων μείνουν κλειστά τα Χριστούγεννα με κρατική εντολή. Εγγυάται σχεδόν πλήρως όμως (κατά τουλάχιστον 92%) και το παγματικό εισόδημα των εκμισθωτών, σε μια εποχή μάλιστα όπου η αγορά έχει κυριολεκτικά νεκρώσει και η πληρωμή ενοικίων φαντάζει εξίσου επισφαλής και αβέβαιη, όσο και όλων των άλλων παγίων υποχρεώσεων που «τρέχουν» ή έχουν προσωρινά ανασταλεί.

Mε το άρθρο 5 παρ. 6 του σ.ν. του ΥΠΕΝ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 2018/2002 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ μέχρι και αύριο, από 1.1.2021 τo Δημόσιο όχι μόνον δεν θα μπορεί να βρει για να ενοικιάσει κτίρια για τη στέγαση των υπηρεσιών του, αλλά θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει σταδιακά και τα ήδη μισθωμένα, κατά τη λήξη των μισθώσεών τους! Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σημερινή επείγουσα επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών.

Ενημερωτική εγκύκλιο προς τα μέλη της εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ με λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο κατάρτισης και δήλωσης των συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30% στην εφαρμογή TAXISNET της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το νόμο 4722/2020 και τις αποφάσεις Α.1213/2020 και Α. 1230/2020 του ΥΠΟΙΚ, με τις οποίες υλοποιήθηκε η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για φοροεπιδοτούμενες προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων, που είναι ο μοναδικός τρόπος να τεθεί οριστικό τέρμα στις αναγκαστικές μειώσεις.

Στις 30 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει, εκτός αν η έναρξη καθυστερήσει ως συνήθως, για λόγους καλύτερης προετοιμασίας, το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για την προκήρυξη του «Εξοικονομώ–Αυτονομώ»  (Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ) καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε η απόφαση ένταξης  της  δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020), με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.