Συνάντηση με το Δ.Σ της ΕΝ.Ι.Α.Θ είχε πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ενώσεως, ο Βουλευτής ΝΔ της περιφέρειας Α' Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τους ιδιοκτήτες ακινήτων…

 Ειδικότερα, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθώσεων, για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, για τις οποίες ζητήσαμε φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις, για τη μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες από την απώλεια των ενοικίων.

 Ο κ. Κούβελας αφουγκράστηκε τις απόψεις μας και αμέσως μετά τη συνάντησή μας επικοινώνησε για το ζήτημα με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο, στον οποίο  μετέφερε τις θεσμικές προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ.

 Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω επαφών και των συντονισμένων ενεργειών της ΠΟΜΙΔΑ με τα αρμόδια Υπουργεία, επιτεύχθηκαν τα εξής:

-           Λήφθηκε Υπουργική απόφαση, με την οποία θεσπίζεται έκπτωση 20% στο φόρο επί του εισπραχθέντος μισθώματος, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν μισθώματα μειωμένα υποχρεωτικά κατά 40%.

-           Η φορολογική ελάφρυνση θα συνίσταται σε εκπτώσεις στις παρακάτω οφειλές των ιδιοκτητών κατά σειρά: α) Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, β) Τον ΕΝΦΙΑ, γ) Τον ΦΠΑ, δ) οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.

-           Επίσης, καθορίζεται ρητά ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.