- Στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπου η σύνδεση του ρεύματος είναι πάντοτε στο όνομα του αποχωρήσαντος ενοικιαστή, είναι πρακτικά ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ για τους ιδιοκτήτες να έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού, και μάλιστα και του αποδεικτικού εξόφλησής του, αν πράγματι έχει εξοφληθεί,γιατί τόσο ο ίδιος ο ενοικιαστής έχει εξαφανιστεί ή αρνείται να δώσει αντίγραφο, ώστε να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος των οφειλών του, όσο και όλοι οι πάροχοι αρνούνται να τους το χορηγήσουν, καθόσον κατά την ομόφωνη άποψή τους αποτελεί “προσωπικό δεδομένο” (!!!) του ενοικιαστή και πελάτη τους!!! Συνεπώς για να μην “μπλοκαριστούν” οι μεταβιβάσεις μισθωμένων ακινήτων από την παραπάνω αιτία, στη διάταξη αυτή πρέπει να προστεθεί επειγόντως ότι:
“Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, εφόσον τους προσκομιστεί η δήλωση λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ”.
- Στα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα η υποχρέωση προσκόμισης “βεβαίωσης διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με ημερομηνία διακοπής” αποτελεί κραυγαλέα διατήρηση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών, να κλείσουν “ραντεβού” με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση, τη στιγμή που σήμερα όλοι σχεδόν οι Δήμοι διαθέτουν άμεση διαδικτυακή πρόσβαση στα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Συνεπώς πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή και στο σημείο αυτό να αναφέρει ότι:
“Η διακοπή ηλεκτροδότησης και ο χρόνος της βεβαιώνονται από τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο παραλαβής της αίτησης έκδοσης του ΤΑΠ βάσει των στοιχείων της βάσης δεδομένων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), στα οποία έχει άμεση πρόσβαση ο οικείος Δήμος”.
Τι προβλέπει η νέα διάταξη:
Άρθρο 3
Ρυθμίσεις για τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) -Τροποποίηση περίπτωσης α’ παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993
Στην περ. α’ της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’62) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο δεύτερο εδάφιο αα) προστίθεται η φράση «χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή» αβ) οι λέξεις «για ένα (1) έτος από την έκδοσή της» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της» και β) προστίθενται τέταρτο και πέμπτο εδάφια και η περ. α’ της παρ. 18 διαμορφώνεται ως εξής:
«18.α. Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακίνητων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), άλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός πέντε (5) ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου. Ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου. Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.».
Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης
Άρθρο 3: Συμπληρώνεται και απλουστεύεται η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Συγκεκριμένα, συμπληρώνεται η πρόσφατη ρύθμιση του άρθρου 19 του ν. 4915/2022 για τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακής βεβαίωσης από το Δήμο. Ειδικότερα, απαιτείται για τη χορήγηση της βεβαίωσης, κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου για τα τετραγωνικά που δήλωσε στην αίτησή του, η προσκόμιση μόνο δύο ή τριών στην περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, δικαιολογητικών πλέον, δηλαδή φωτοτυπίας τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, αντί του λογαριασμού ρεύματος ο αϊτών προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.
Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Άρθρο 3: Η έως και σήμερα προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) είναι ιδιαίτερα περίπλοκη τόσο για τη διοίκηση όσο και για τον διοικούμενο, αυξάνοντας τα γραφειοκρατικά βάρη.
Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;
Άρθρο 3: Αφορά στους δήμους, τους συμβολαιογράφους και τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τη μεταβίβαση ακινήτων.