«Κουτσή» χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, η οποία ξεκίνησε το Β κύκλο λειτουργίας της στις 6 Νοεμβρίου 2021 καθώς η επανεργοποίησή της συνδέεται μόνο με τις αδήλωτες επιφάνειες και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δήλωση μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη φορά.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς στο «Ecopress», «ήδη υπάρχουν εντονότατες διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Μπορεί το 70% των δήμων να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ και να βλέπουν τι γίνεται. Ωστόσο, με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, δεν σταματάει παράλληλα και η χρέωση για τα δημοτικά τέλη. Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη αρχίζει από τη στιγμή που θα υποβάλλει κάποιος τη σχετική δήλωση στο δήμο. Το γεγονός ότι η πλατφόρμα άνοιξε αυτή τη φορά μόνον για αδήλωτα τετραγωνικά, και όχι και για δήλωση μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφήνει πολλούς ιδιοκτήτες παγιδευμένους. Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι έχουν πάθει τέτοια ζημιά. Γιατί όλος ο κόσμος πιστεύει, ότι όταν κόβει το ρεύμα δεν χρεώνεται δημοτικά τέλη. Υπό αυτή τη λογική, είναι κουτσή η πλατφόρμα». Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ακόμη την αναγκαιότητα να μην υπάρχει deadline στη λειτουργία της: «Να εξεταστεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας με δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών και στο μέλλον, με αυξανόμενα ποσοστά προστίμων +5% κάθε εξάμηνο και όριο το 50%. Να μην κλείσει η Πλατφόρμα. Δεν μπορεί στη εποχή Πιερρακάκη να κλείνουν οι πλατφόρμες», τονίζει.
Να υπάρξει πρόβλεψη για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα
Η πλειοψηφία των πολιτών, δεν γνωρίζει ότι για να απαλλαγεί από δημοτικά τέλη και φόρους σε ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν αρκεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αγνοούν ότι απαλλαγή από αυτά θα ισχύει μόνον από την ημέρα υποβολής δήλωσης στο Δήμο . Ως εκ τούτου, έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα, όπως πολλές φορές έχει υπογραμμίσει η ΠΟΜΙΔA σε αλλεπάλληλες επιστολές της προς αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος. Σε αντίθεση με την προισχύσασα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής των ιδιοκτητών, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Μέχρι σήμερα, η αυστηρή αυτή προυπόθεση αφήνει τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, που δεν θα γνωρίζει για τη νέα αυτή υποχρέωση, εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί χωρίς έλεος με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας, που ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα θα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου!
Πρόβλημα εκατοντάδων ιδιοκτητών
Δυστυχώς η πικρή διαπίστωση για πάρα πολλούς ιδιοκτήτες έρχεται τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης, ή οι κληρονόμοι του, ζητήσουν από τους δήμους τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για μεταβίβασεις αγοραπωλησιών, γονικής παροχής ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.
Τι ισχύει για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν απαλλάσσονται από την καταβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (άρθρο 24 του Ν. 2130/1993).Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να δηλώνουν, εντός διμήνου από τη διακοπή, στο Δήμο για τον υπολογισμό των Δημοτικών Τελών (ΔΤ) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μη Ηλεκτροδοτούμενου Ακινήτου επιφέρει καταλογισμό , ΔΤ και ΤΑΠ σε βάρος του ιδιοκτήτη, με την επιβολή προστίμου, απότην ημερομηνία διακοπής ως την ημερομηνία δήλωσης. Ολο αυτό οδηγεί σε αναδρομικές χρεώσεις δημοτικων τελών σε βάρος των ιδιοκτητών αυτής της καηγορίας που σήμερα φτάνουν στα 13 χρόνια και θα αυξάνονται ετησίως κατά ένα έτος, μέχρι και την 20ετία!
Ποιοι ιδιοκτήτες είναι υπόχρεοι της οφειλής ΤΑΠ
Στους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, η είσπραξη του ΤΑΠ γίνεται απευθείας μέσω του λογαριασμού του παρόχου ρεύματος. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα (κτίσματα ή οικόπεδα) στα οποία η είσπραξη του Τ.Α.Π γίνεται από τους Δήμους στους οποίους ανήκουν και δηλώνονται.
Ποιες διευκολύνσεις παρείχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ
Τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, για τα ακίνητα που διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, οι ιδιοκτήτες εφόσον προέβησαν σε διορθωτικές δηλώσεις κρυμμένων τετραγωνικών, απαλλάχτηκαν από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οσον αφορά όμως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), θα πρέπει να το καταβάλλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Απαλλάχτηκαν επίσης από δημοτικούς φόρους για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δήλωσαν τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότηση του ακινήτου.
Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκαν, και τα οποία δηλώθηκαν για πρώτη φορά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στους Δήμους, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη. Ωστόσο, από την 1η-1-2020 θα πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Οι προσπάθειες και οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Η επανέναρξη λειτουργείας της πλατφόρμας μέχρι 31.12.2021, όπως και η αρχική πολύμηνη λειτουργία της το 2020, με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων απέφυγαν την πληρωμή άνω του 1,5 δις ευρώ σε αναδρομικά τέλη και πρόστιμα, βασίστηκε στις νομοθετικές προτάσεις και τις συνεχείς ενέργειες της ΠΟΜΙΔΑ.
Το ίδιο και η παράταση της ισχύος της απλής βεβαίωσης μηχανικού για τις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων μέχρι 31.12.2021. Ως γνωστόν από 1.1.2022 θα ισχύσει η «Ταυτότητα Κτιρίου» και όπως λένε στην ΠΟΜΙΔΑ, “ο Θεός να φυλάει τους ιδιοκτήτες που θα μείνουν «εκτός νυμφώνος» στον αγώνα για τις γονικές παροχές έως 31.12.2021!”.
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει από καιρό δημοσιοποιήσει τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ τις υπολειπόμενες αναγκαίες παρεμβάσεις που προτείνει για το Β κύκλο λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι οποίες ειναι οι εξής:
- Αυτόματη (χωρίς δήλωση στο Δήμο) διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε κάθε ακίνητο στο οποίο διακόπτεται η παροχή ρεύματος.
- Παραγραφή των αξιώσεων των Δήμων για τέλη ακινήτων στην 5ετία, από την 20ετία που ισχύει σήμερα
- Περιορισμός (πλαφόν) των ισχυόντων προστίμων δημοτικών τελών ακινήτων (σήμερα 60%, 100% και 200%!!!) στο ανώτατο όριο του 50%.
- Να εξεταστεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας με δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών και στο μέλλον, με αυξανόμενα ποσοστά προστίμων +5% κάθε εξάμηνο και όριο και εκεί το 50%.