Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα κατέθεσε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Δημήτριος Κούβελας  με θέμα: «Αναγκαία επιπλέον παράταση προθεσμίας για έκδοση Οικοδομικής άδειας στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα - εκτός σχεδίου, σύμφωνα με το ν.4759/2020». Ο Βουλευτής στην ερώτησή του στέκεται στον Ν. 4759/2020 που αφορούσε τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» οι διατάξεις του οποίου θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση και θέτουν τον περιορισμό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, να εκδώσουν οικοδομική άδεια στα ακίνητα που διαθέτουν αυτά τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν μη οικοδομήσιμα τα επόμενα χρόνια και ζητεί τη χορήγηση παράτασης για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα για εύλογο χρονικό διάστημα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι πολίτες να απαλλαγούν από τις πιεστικές προθεσμίες και οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας που έχει τεθεί.

Το Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε ο Ν. 4759/2020 που αφορούσε τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Οι διατάξεις του Νόμου θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση με σκοπό τον περιορισμό της άναρχης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου. Όσον αφορά τη δόμηση με χρήση κατοικίας ο Νόμος καταργεί τις παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου για αγροτεμάχια των 750 τ.μ., 1.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. και θέτει πλέον ως οικοδομήσιμα τα αγροτεμάχια με ελάχιστη επιφάνεια τα 4.000 τ.μ. Οι διατάξεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, από την μέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου και για διάστημα δύο ετών, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, να εκδώσουν οικοδομική άδεια στα ακίνητα αυτά τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν μη οικοδομήσιμα τα επόμενα χρόνια. Οι δε όροι δόμησης του αρ. 32, του αρ. 33 και του αρ. 34 για τις τουριστικές εγκαταστάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίου αλλά και οι μεταβατικές – εξουσιοδοτικές διατάξεις του σχετικού αρ. 40 του Ν. 4759/2020, όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου, χρειάστηκε να διευκρινιστούν και να τροποποιηθούν στην συνέχεια με σειρά νόμων (Ν.4764/2020, Ν.4819/2021 και Ν.4872/2021).

Οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ακινήτων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η αλλαγή αυτή θα πλήξει κυρίως την μικρο-ιδιοκτησία. Παρά τις τροποποιήσεις του Νόμου που έχουν επέλθει και την ανάγκη σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης στην χώρα μας η Κυβέρνηση δεν δείχνει να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών, πόσο μάλλον, όταν δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου η Πολιτεία – να αποδώσει τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες και στη προστασία της περιουσίας τους. 

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 και μέχρι σήμερα οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ευνοϊκές για επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους, κάνουν πλέον απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις σήμερα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή καταλυμάτων. Όλοι περιμένουν την «κανονικότητα» ώστε να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις. 

Όσον αφορά το τεχνικό περιβάλλον, υπενθυμίζουμε ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική ανάρτηση των Δασικών χαρτώνη διαδικασία της Κτηματογράφησης προχωρά με αργούς ρυθμούς και βέβαια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη σύνταξη τοπικών πολεοδομικών σχεδίων από την Πολιτεία, ως οφείλει.

Παράλληλα, έρχονται να προστεθούν και τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης στις κατά τόπους περιοχές, όπου ο πολύ μεγάλος όγκος εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί, οδηγεί σε καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν και στο εναπομείναν διάστημα μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2022 οι πολίτες καλούνται να εκδώσουν οικοδομικές άδειες στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητά τους  

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Ποια η θέση του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο θέμα;
  2. Ποιος ο σχεδιασμός και οι άμεσες ενέργειες προκειμένου να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που βλέπουν να έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να εκδώσουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια με σκοπό την ανοικοδόμησή τους;
  3. Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου σας ώστε να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα αν όχι για δύο ετών όπως ζητούν η ΠΟΜΙΔΑ και το ΤΕΕ τουλάχιστον για ένα ακόμα έτος μέχρι και τις 9/12/2023;