Το 12,1% “άγγιξε” ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιουνίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2021 προέκυψε αύξηση 12,1% έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ενός έτους ο ηλεκτρισμός ακρίβυνε κατά 70,4%, το φυσικό αέριο κατά 117,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 45,6%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 15,9%, τα κρέατα κατά 14,9%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 15,5%, τα έλαια και τα λίπη κατά 24,9% και τα λαχανικά κατά 11,3%.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι σε μιά εποχή όπου βρίθουν καθημερινά τα δημοσιεύματα περί δήθεν δραματικής αύξησης των ενοικίων κατοικιών, βασισμένα σε ελάχιστο αριθμό "προβοκατόρικων" αγγελιών μισθώσεων, κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  η αύξηση στα ενοίκια κατοικιών ήταν μόνον 0,9% και η επίδρασή της στην αύξηση του τιμαρίθμου ήταν μόνον 0,03%!

Παρόλα ταύτα, στην ομάδα "Στέγαση" της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται  αύξηση 31,5% για την οποία ως πρώτος υπαίτιος αναγράφεται η αύξηση των ενοικίων κατοικιών, ενώ στην πραγματικότητα η επιβάρυνση στην ομάδα αυτή προέρχεται από την αύξηση του ηλεκτρισμού (70,4%), του πετρελαίου θέρμανσης (65,1%), του φυσικού αερίου (117,7%) και των στερεών καυσίμων (8,1%) !!! Δείτε τα επίσημα στοιχεία στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα μηνός Ιουνίου της ΕΛΣΤΑΤ:

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το “άλμα” του 12,1% προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 12,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες- γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 31,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 6,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 0,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
• 25,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 1,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, βιβλία.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 6,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 2,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

ΜΑΙΟΣ 2022.

  • Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2022, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να είναι αυξημένος κατά 11,3%συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τη σχετική ανακοίνωσή της για τα ενοίκια του μηνός Ιουνίου, ενώ υπολογίζεται ότι τον επόμενο μήνα θα ανέλθει στο 12%. Αυτό αποτέλεσε την αιτία της σχετικής νέας νομοθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του μισθώματος στις επαγγελματικές μισθώσεις για ολόκληρο το έτος 2022 δεν μπορεί να υπερβεί το 3%.   

Οι κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση των προηγουμένων δεικτών Απριλίου 2022 με Απρίλιο 2021 είχαν ως εξής:

Ο Δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 αυξήθηκε κατά 10,2%. Η τελευταία χρονιά που είχε καταγραφεί πληθωρισμό άνω του 10% ήταν το 1994.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 ο ΔΤΚ  παρουσίασε αύξηση 2,1%

Με άλλα λόγια γενικά οι τιμές αγαθών/υπηρεσιών τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2%. Αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 2,1% σε μόλις ένα μήνα (σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022)

Στον παρακάτω πίνακα 1 φαίνονται οι ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές των τιμών ανά ομάδες αγαθών/υπηρεσιών ταξινομημένες από τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι τη μεγαλύτερη μείωση.

Πίνακας 1

Ομάδες αγαθών και υπηρεσιών

Ετήσια ποσοστιαία μεταβολή τιμών (Απρίλιος 2022 – Απρίλιος 2021)

Στέγαση

35,2

Μεταφορές

15,4

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

10,9

Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

4,2

Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια

3,8

Ένδυση και υπόδηση

1,6

Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες

1,2

Εκπαίδευση

0,9

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

0,9

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

0

Υγεία

0

Επικοινωνίες

-2,7

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Όσον αφορά τις μηνιαίες μεταβολές (Απρίλιο 2022 – Μάρτιο 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν:

  • Στην ένδυση και υπόδηση: 14,1%. Λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις
  • Στην στέγαση: 4%. Λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης
  • Στην διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: 2,5%. Λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.

 

Στον παρακάτω πίνακα 2 φαίνονται οι ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές των τιμών ανά αγαθό/υπηρεσία ταξινομημένες από τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι τη μεγαλύτερη μείωση.

Πίνακας 2

Αγαθά και υπηρεσίες

Ετήσια ποσοστιαία μεταβολή τιμών (Απρίλιος 2022 – Απρίλιος 2021)

Φυσικό αέριο

122,6

Ηλεκτρισμός

88,8

Πετρέλαιο θέρμανσης

65,1

Καύσιμα και λιπαντικά

29,0

Έλαια και λίπη

22,0

Μεταφορά επιβατών με πλοίο

17,7

Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία

16,1

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο

15,8

Κρέατα (γενικά)

14,1

Κινηματογράφοι-θέατρα

13,9

Λαχανικά (γενικά)

13,8

Γαλακτοκομικά και αυγά

11,7

Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα

11,5

Ψωμί και δημητριακά

10,0

Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης

9,4

Αυτοκίνητα καινούργια

8,9

Φρούτα νωπά

8,6

Καφές-κακάο-τσάι

7,1

Πακέτο διακοπών

6,7

Λοιπά τρόφιμα

5,6

Στέρεα καύσιμα

5,3

Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης

5,0

Οικιακές υπηρεσίες

4,8

Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου

4,7

Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού

4,4

Έπιπλα και διακοσμητικά είδη

4,1

Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων

3,8

Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά

3,4

Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία

3,3

Ψάρια (γενικά)

3,2

Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης

3,1

Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού

2,7

Άλλα είδη ατομικής φροντίδας

2,7

Μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα

2,2

Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

2,0

Ένδυση και υπόδηση

1,6

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

1,4

Οδοντιατρικές υπηρεσίες

1,1

Ενοίκια κατοικιών

0,9

Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες

0,9

Νοσοκομεία και κλινικές

0,4

Φαρμακευτικά προϊόντα

-1,3

Ασφάλιστρα οχημάτων

-1,6

Τηλεφωνικές υπηρεσίες

-2,7

Οπτικοακουστικός     εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές

-4,7

Τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων

-8,0

Ειναι απόλυτα σαφές ότι η συνεισφορά των ενοικίων κατοικιών στην αύξηση του τιμαρίθμου (μόλις 0,9%) είναι κυριολεκτικά μηδαμινή. Αυτά προς γνώση όσων ζητούν ενοικιαστασιακά μέτρα στις μισθώσεις ...