Με δήλωσή του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η έκπτωση του 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων θα γίνεται από το φόρο, και όχι από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το σημαντικό μέτρο αυτό είχε συζητηθεί  από καιρό τόσο με την ΠΟΜΙΔΑ, η οποία και το είχε προτείνει προ διετίας, όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. 

Επίσης διευκρίνισε η έκπτωση αυτή θα μπορεί να συμψηφιστεί μαζί με κάποια άλλη οικονομική υποχρέωση του εκάστοτε πολίτη προς το κράτος, όπως για παράδειγμα μέσα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας.

Σύμφωνα με τον κο Πέτσα βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αν για παράδειγμα κάποιος προβεί σε δαπάνες ύψος 10.000 ευρώ, λειτουργικής αναβάθμισης ή ενεργειακής θωράκισης ενός ακινήτου του η έκπτωση φόρου να είναι 4.000 ευρώ.  Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόνισε πως αν χρειαστεί θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση του τομέα της οικοδομής ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης. « Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12 τοις εκατό του ΑΕΠ και με την κρίση κατακρημνίστηκε. Αυτή την στιγμή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί στο 3 έως 4 τοις εκατό αυτού.» είπε. « Υπάρχει ένα μεγάλο στοκ κατοικιών απούλητο και δίνουμε ένα κίνητρο για να αποκτήσουν τα χωριά κι οι πόλεις καλή όψη», τόνισε η υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τέλος στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση περιοχών που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάλειψη και κακή αισθητή τους.

Από πλευράς ΠΟΜΙΔΑ σημειώνεται ότι προ ημερών είχε διαφανεί κάποια αβεβαιότητα αν η έκπτωση θα είναι από το φορολογητέο εισόδημα, όπότε το μέτρο θα "καιγόταν", ή από το φόρο. Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους παράγοντες, προς δε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, ο οποίος είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό στο εφετεινό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, είχε αποστείλει την από 30.9.2019 επιστολή της στην οποία  ανέφερε το ιστορικό του θέματος και τις συνέπειες της τυχόν αλλαγής γραμμής επ΄αυτού, και ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση μαζί του. Το κείμενο της επιστολής, η οποία ως φαίνεται δεν εστάλη επί ματαίω, είχε ως εξής:    

 

 

 

Προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, Ενταύθα                                                                                                          Αθήνα, 30.9.2019

ΘΕΜΑ: Αίτημα για συνάντηση σε σχέση με την έκπτωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Εν όψει της κατάρτισης του φορολογικού νομοσχεδίου σας παρακαλούμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, για να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις και τις προτάσεις μας σχετικά με τη βελτίωση και εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε ο τομέας αυτός να ξαναγίνει παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στη χώρα μας.

Ειδικότερα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, τη φορολογική επιδότηση της ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίωνένα μέτρο τεράστιας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία μας, που προτάθηκε από την ΠΟΜΙΔΑ στο οικονομικό επιτελείο προ διετίας, με στόχο να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα κτίρια και να αλλάξει την όψη των πόλεων της χώρας μας!

Ολοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών ανακαίνισης σήμερα διεξάγεται χωρίς την έκδοση νόμιμων παραστατικών γιατί στην εποχή της κρίσης πολλαπλασιάστηκαν οι εκατέρωθεν φορολογικές επιβαρύνσεις με αποτέλεσμα το κράτος να αξιώνει:

- Από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες-εργοδότες, 24% για ΦΠΑ επί των υλικών και εργασιών και 90% περίπου επί του τεκμαρτού ημερομισθίου για εργοδοτικές εισφορές, χωρίς να υπολογιστεί η γραφειοκρατία και η δαπάνη έκδοσης οικοδομικών αδειών!

- Από τους τεχνίτες, υπεργολάβους, εμπόρους υλικών κλπ., 22-45% για φόρο εισοδήματος,  έως και 10% για εισφορά αλληλεγγύης και 20,28% για ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ, εξαερώνοντας κυριολεκτικά τις εισπράξεις τους!

Οι τεράστιες αυτές επιβαρύνσεις και η ανυπαρξία κάθε κινήτρου υπέρ των ιδιοκτητών για έκδοση τιμολογίων, έχουν ως σύνηθες αποτέλεσμα την έκδοση ελαχίστων ή και καθόλου φορολογικών παραστατικών για τις εργασίες ανακαινίσεων κατοικιών και κτιρίων μικρής και μεσαίας κλίμακας. 

Η ανατροπή της δεδομένης αυτής πρακτικής μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την επιδότηση του συνόλου της δαπάνης για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων, με λογιστική (μέσω TAXISNET) επιστροφή του 40% (50% ήταν το αρχικό αίτημά μας) του συνολικού κόστους, με βάση τα προσκομιζόμενα νόμιμα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια) παροχής υπηρεσιών και αγοράς οικοδομικών υλικών.

Η επιδότηση αυτή δεν θα καταβάλλεται προς τον φορολογούμενο αλλά θα πιστώνεται υπέρ του στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ΜyΤaxisNet, από όπου το ποσό της επιδότησης θα  μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για συμψηφιστικές πληρωμές των κάθε είδους φόρων και υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο, μέσα στα επόμενα 3 έως 5 το πολύ οικονομικά έτη.

Από την εφαρμογή της έκπτωσης του 40% της δαπάνης από τους φόρους του φορολογούμενου, αφενός θα κερδίσει το Δημόσιο γιατί οι φόροι και εισφορές που θα εισπράξει είναι σημαντικά περισσότεροι από την επιδότηση αυτή, ταυτόχρονα δε θα βελτιωθεί και ο δείκτης φορολογικής συμμόρφωσης, μειώνοντας τους ανείσπρακτους φόρους.

Αυτό είχε προταθεί, αυτό είχε γίνει αποδεκτό και αυτό εξαγγέλθηκε! Όμως ο αρμόδιος Υφυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι η έκπτωση του 40% θα γίνεται από το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη, και όχι από τους φόρους του! Αν αυτό τελικά συμβεί:

  • Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η «έκπτωση» θα είναι ασήμαντη, πολύ χαμηλότερη από τον ΦΠΑ που θα πρέπει να προπληρώσουν,  για να πάρουν πίσω «ψίχουλα», ένα χρόνο μετά…
  • Οσοι έχουν εισοδήματα από 37.000 - 41.000 ευρώ ετησίως, απλώς θα πάρουν πίσω περίπου το ΦΠΑ που θα έχουν προκαταβάλει, ένα χρόνο αργότερα…
  • Οσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα έχουν μια ασήμαντη διαφορά πέραν του ΦΠΑ, για την οποία δεν θα αξίζει καν να πιέσουν τους επαγγελματίες για έκδοση τιμολογίων.
  • Ετσι αν η έκπτωση του 40% νομοθετηθεί από το φορολογητέο, και όχι από το φόρο, η ανακαίνιση στη χώρα μας, όπου γίνεται,  θα συνεχίσει να γίνεται όπως τώρα, «με το φως του φεγγαριού»…
  • Αντίθετα μάλιστα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ, «δώρο» σε όρους κάνουν ανακαίνιση με αγορές από μεγάλες επιχειρήσεις – αλυσίδες που εκδίδουν ούτως ή άλλως τιμολόγια, και στις εταιρίες που κάνουν ανακαίνιση στα ακίνητά τους! Ετσι το «μέτρο» θα εξελιχθεί σε πραγματικό εισπρακτικό «Βατερλώ» για τα έσοδα του ΥΠΟΙΚ, και γι’ αυτό το λόγο, η  σύστασή μας είναι να μην νομοθετηθεί καν με αυτή τη μορφή…  
  • Τέλος με την αδικαιολόγητη αυτή στροφή, θα «καεί» κυριολεκτικά  το σημαντικότερο μέτρο που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα αναζωογονούσε την αγορά, θα αξιοποιούσε τα υπάρχοντα ακίνητα κλπ. Και αυτό θα ήταν το μόνον μέτρο που θα ελάφρυνε κάπως τη φορολογία των εισοδημάτων τους, δεδομένου ότι παραμένει αμετάβλητη η ισχύουσα φορολογική κλίμακα καταλήστευσής τους…

Με όλως ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

Στράτος Ι. Παραδιάς