Ιδιαίτερες και συνεχείς ήταν οι αναφορές του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και την οικοδομή, ως παράγοντες «Ανάπτυξης για Όλους», στην εφετεινή ομιλία του στην ΔΕΘ. Οι αναφορές και τα σχετικά σχόλια της ΠΟΜΙΔΑ εχουν ως εξής:

 ΕΝΦΙΑ. Ηδη έγινε αρχική μείωσή του κατά 30%, 20% και 10%. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας αρμοδίως, η μείωση αυτή θα διευρυνθεί σταδιακά τα επόμενα δύο έτη μέχρι να ολοκληρωθεί το ρητά υπεσχημένο 30% για όλους εντός διετίας (2020 και 2021). Η ΠΟΜΙΔΑ διεκδικεί ανυποχώρητα την καταργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, υπενθυμίζοντας άλλωστε ότι το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα της είναι το «Λίγα από πολλούς», και όχι «Πολλά από λίγους»!!!

ΕΙΣΦΟΡΑ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ". Υπόσχεση για μεσοπρόθεσμη κατάργησή της, το αργότερο μέχρι το 2023.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ANABAΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ. Καθιερώνεται έκπτωση του 40% των δαπανών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η έκπτωση αυτή θα υλοποιείται από κάθε είδους φόρο του υπόχρεου, και για μια τριετία από το έτος διενέργειάς τους. Η θέσπιση της έκπτωσης αυτής αποτελεί πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που αν νομοθετηθεί σωστά για να μπορεί να υιοθετηθεί από τους φορολογούμενους, εκτός των άλλων θετικών συνεπειών, θα αλλάξει κυριολεκτικά την όψη των πόλεων της χώρας!

ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Για να επιτύχει άμεσα το μέτρο αυτό, άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ενώ για να μειωθούν άμεσα οι τιμές των κατοικιών θα πρέπει η αναστολή να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα των κατασκευαστών.

ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Θα ανασταλεί και πάλι η εφαρμογή του κατά την πώληση ακινήτων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Διευκόλυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την ουσιαστική κατάργηση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τη διαδικασία υπαγωγής στην πλατφόρμα των τραπεζών.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ. Βελτιωμένο σύστημα ρύθμισης σε 120 δόσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, με μικρότερο επιτόκιο, μικρότερη ελάχιστη καταβολή και κυρίως χωρίς την απειλή κατασχέσεων των ακινήτων των οφειλετών.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ. Για το 2020 δυστυχώς δεν προβλέπεται καμιά αλλαγή στην αυτοτελή φορολόγηση των μισθωμάτων. Ετσι παραμένει το αρχικό 15% μέχρι τις 12.000€, χωρίς μείωση ούτε αφορολόγητο, ενώ μετά από το ποσό αυτό εκτινάσσεται στο 35% + έως 5% για εισφορά αλληλεγγύης = 40% και στη συνέχεια στο 45% + έως 10% = 55% + ΕΝΦΙΑ + συμπληρωματικό φόρο = ουσιαστική δήμευση της ιδιοκτησίας...  Αποψή μας είναι ότι πρέπει και για τα μισθώματα να ισχύσει το ίδιο αφορολογητο και ο ίδιος μειωμένος συντελεστής 9% αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, ο συντελεστής 35% να μειωθεί στο 20 και στο 25%, και ο ανώτατος να μειωθεί στο 35%, για εισοδήματα άνω των 100.000 €.

Μένουν και άλλα πολλά ακόμη να γίνουν τα επόμενα έτη, ώστε το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Λαού και της ελληνικής οικογένειας, να ξαναγίνει και πάλι ένα αγαθό που όλοι αξίζει να κοπιάσουν για να το αποκτήσουν, και όχι ένα βάρος που όλοι ως σήμερα προσπαθούν να αποφύγουν...