Ηosting και βραχυχρόνια αστική μίσθωση.

To hosting όπως είναι γνωστό ή ελληνιστί, η εναλλακτική φιλοξενία, δημιουργεί με ταχύτατους ρυθμούς μία νέα αγορά στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μίας αγοράς που «ακουμπάει» στον τουρισμό  και η οποία μπορεί να εξασφαλίσει εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες εξοπλισμένων αστικών διαμερισμάτων.



Υπάρχουν ζητήματα φορολογικά και ρυθμιστικά που πρέπει να τακτοποιηθούν, μετά την ψήφιση του ν. 4336/2015 που από την 1η Νοεμβρίου 2015 κατάργησε την απαίτηση βάσει της οποίας «ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα».

Όπως είπε στη Voria.gr o γ.γ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Ευάγγελος Μήνος, εκκρεμούν ζητήματα φορολόγησης των εισοδημάτων από το hosting αλλά και απαλλαγής από την υποχρέωση απόκτησης του λεγόμενο «σήματος ΕΟΤ».

Αυτά τα ακίνητα, τα διαμερίσματα ή δωμάτια που μισθώνονται με την ημέρα, θα πρέπει να θεωρηθούν βραχυχρόνιες αστικές μισθώσεις από την Εφορία και τα έσοδα από την ενοικίασή τους  να ακολουθούν την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώσεις. Αν δεν λυθεί το συγκεκριμένο θέμα, τότε υπάρχει περίπτωση, εαν οι μισθώσεις υπερβαίνουν τις τρεις το χρόνο, η δραστηριότητα της εκμίσθωσης να θεωρηθεί επαγγελματική και να υπάρξουν οι ανάλογες απαιτήσεις από πλευράς φορολογικών αρχών.

Ακόμη, δεν έχει αποσαφηνιστεί το «τι γίνεται με τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών τα οποία δεν έχουν την μορφή τουριστικού καταλύματος και τα οποία ο ιδιοκτήτης τους εκμισθώνει για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών», τόνισε ο κ. Μήνος προσθέτοντας πως υφίσταται η υποχρέωση λήψης έκδοσης σήματος ΕΟΤ για όλα τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.

Το θέμα οπωσδήποτε και μπορεί να ενδιαφέρει αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχάσει τι θα πει να εισπράττεις ενοίκιο στην ώρα του, με τις καταβολές να γράφουν καθυστερήσεις 1-2 μηνών στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι και χρόνο στη χειρότερη. Το hosting δίνει χαμηλότερα έσοδα από την μακροχρόνια αστική μίσθωση, αλλά το έσοδο είναι σίγουρο και τα χρήματα κατατίθενται προκαταβολικά.  

«Το όλο θέμα (σ.σ του συγκεκριμένου τύπου μίσθωσης)  θα πρέπει να επιλυθεί ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να νιώθουν ασφαλείς και να γνωρίζουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την προώθηση των ακινήτων μέσω internet για την εξεύρεση προσωρινών μισθωτών όπως η airbnb, η onefinestay και άλλες δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε νομική ευθύνη για την συμμόρφωση των ιδιοκτητών με την νομοθεσία στην χώρα τους. Μάλιστα ξεκάθαρα αναφέρουν στα site τους ότι η συμμόρφωση αυτή είναι αποκλειστική υποχρέωση του ιδιοκτήτη.

«Θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση έχοντας ως γνώμονα ότι το προϊόν αυτό απευθύνεται σ' ένα διαφορετικό κοινό, σημαντικό μέρος του οποίου ίσως δεν θα επισκέπτονταν καν την Ελλάδα, εάν δεν είχε τη δυνατότητα διαμονής σε επιπλωμένο διαμέρισμα-κατοικία. Το προϊόν αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην ανταγωνιστικό - με την στενή έννοια του όρου - όπως κάποιοι λανθασμένα θεωρούν, έναντι των ξενοδοχείων, καθώς προσφέρει κάτι διαφορετικό απ' αυτά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά ή και να καλύψει κενά που υπάρχουν. Επίσης, έχει και το δικό του κοινό, που δεν θα ενδιέφερε τα ξενοδοχεία. Παράλληλα, συμβάλλει στη διάχυση της τουριστικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Μήνος.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/i-protasi-ton-idioktiton-akiniton-gia-forologisi-tou-hosting