Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ που έλαβε χώρα την Τετάρτη 22-3-2017 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου...

 

 

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη 546.23
Τηλ. 2310220797 fax 2310276740
http://www.eniath.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Για τη Γενική Συνέλευση της 22.3.2017 της ΕΝ.Ι.Α.Θ.

 

Με την παρουσία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) κ. Στράτου Παραδιά διεξήχθη την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Γ.Σ. της ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝ.Ι.Α.Θ) που χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη προσέλευση ιδιοκτητών ακινήτων και εκπροσώπων φορέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης κα. Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης επεσήμανε ότι συνεχίζεται η κατάρρευση στην αγορά ακινήτων και η αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξάνονται. Αναφέρθηκε στο θέμα του κινήματος "ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ" όπου πλήθος κληρονόμων πλέον σπεύδουν να αποποιηθούν την κληρονομιά που περιλαμβάνει ακίνητη ιδιοκτησία προκειμένου να μη φορολογηθούν, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις μισθώσεις και στην αντιμετώπιση δύστροπων ενοικιαστών.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στοχοποιηθεί φορολογικά και σήμερα εκ των πραγμάτων έχουν καταστεί η πλέον «ευάλωτη» κοινωνική ομάδα, αφού αναγκάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά φόρου, τα οποία επαυξάνονται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα την επαπειλούμενη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε δημευτικό ΦΑΠ που θα διπλασιάσει μεσοσταθμικά τα βάρη των ήδη βαρύτατα φορολογουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει ως πρώτο βήμα την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος είναι ο κύριος υπαίτιος για τον αφανισμό της μεσαίας ιδιοκτησίας, έχει επιπλέον μηδενίσει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον στην κτηματαγορά, και στην ουσία δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος επίσης ιδιαίτερα στην πρόσφατη αμφιλεγόμενη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ τόνισε ότι η διάταξη αυτή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της και όλη τη διαδικασία ψήφισής της,  χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ, ΔΕΝ απαλλάσσει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες από την συμμετοχή τους στα κοινόχρηστα θέρμανσης, ΔΕΝ τους δίνει δικαίωμα επέμβασης στους κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα ΔΕΝ προσδιορίζει τι μπορεί να θεωρηθεί ως αυτόνομη θέρμανση. Επεσήμανε ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει καταρτίσει και έχει υποβάλει στην ηγεσία του ΥΠΕΝ αναλυτική πρόταση για τη θέσπιση αυτονομίας θέρμανσης στα διαμερίσματα πολυκατοικιών με τρόπο νομικά ασφαλή, κοινωνικά δίκαιο και τεχνικά αποδεκτό και κάλεσε τον κ. Φάμελλο να προχωρήσει σε αναδιατύπωση της διάταξης με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο κ. Θωμάς Λάγκας, Δασολόγος και Πρόεδρος Βορείου Ελλάδος της Κίνησης Ελλήνων Δασολόγων έκανε αναφορά στη διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα που στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945, στην προθεσμία για τις αντιρρήσεις στο χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών και επέστησε την προσοχή σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ελέγξουν την εκτός σχεδίου ιδιοκτησία τους γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει χαρακτηρισθεί η έκτασή τους δασική με κίνδυνο να τη χάσουν από το Δημόσιο.

Ο κ. Ευάγγελος Μήνος, Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Ι.Α.Θ και δικηγόρος, αναφέρθηκε στο θέμα των βραχυχρόνιων αστικών μισθώσεων που γίνονται μέσω διαδικτυακών σελίδων και τις ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου 4446/2016 και του άρθρου 111 αυτού που αναφέρεται στις προϋποθέσεις μίσθωσης ακινήτων στην οικονομία του διαμοιρασμού. Δυστυχώς, τίθενται πολλοί περιορισμοί που "στραγγαλίζουν" το θεσμό εν τη γενέσει του.

Τέλος, ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος Π.ΟΜ.ΙΔ.Α αναφέρθηκε στο ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ-ΙNTERAMERICAN.