Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ που έλαβε χώρα την Παρασκευή 26-2-2016 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου...

Αποτέλεσμα εικόνας για eniath

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη 546.23
Τηλ. 2310220797 fax 2310264525
http://www.eniath.gr e-mail: mail@eniath.gr


 

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Για τη Γενική Συνέλευση της 26.2.2016 της ΕΝ.Ι.Α.Θ.


 

Με την παρουσία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) κ. Στράτου Παραδιά διεξήχθη την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Γ.Σ. της ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝ.Ι.Α.Θ) που χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη προσέλευση αγανακτισμένων ιδιοκτητών ακινήτων και εκπροσώπων φορέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, ο Βουλευτής ΝΔ και εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης  κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης επεσήμανε ότι επικρατεί σήμερα μια πλήρης κατάρρευση στην αγορά ακινήτων και την αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και στο ασφαλιστικό. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη ρύθμιση που έγινε πρόσφατα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στην πλειονότητα των περιοχών.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς καταδίκασε την υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στη χώρα μας και επισήμανε ότι αυτή συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ανθρωπίνου Δικαιώματος της Ιδιοκτησίας».

Ανέφερε επίσης τις προτάσεις και τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για τα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και για τις φερόμενες ως προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό και τη φορολογία μισθωμάτων ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επισημαίνοντας κυρίως  τα εξής:

ΕΝΦΙΑ: Πρόσφατα «διέρρευσε» από το Υπουργείο Οικονομικών ότι 1,5 εκ. μικροοφειλέτες ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν το φόρο τους, ενώ η εισπραξιμότητα στους μεγαλοφειλέτες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Γι΄ αυτό και το Υπουργείο εξετάζει την επαναφορά ενός δήθεν «πιο δίκαιου» ΦΑΠ στη βάση του να «επιβραβεύσει» με θέσπιση αφορολογήτου εκείνους που δεν πληρώνουν τα λίγα, επιρρίπτοντας τα βάρη, «τιμωρώντας» δηλαδή, εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα!

Ένας νέος ΦΑΠ όμως δεν πρόκειται να είναι «πιο δίκαιος» αν στείλει στην πόρτα των πλειστηριασμών ή και της φυλακής, εκείνους που θα φορτώσει με νέα ασύλληπτα φορολογικά βάρη. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλώ», απλά γιατί τα θύματα ενός ακόμη πιο ληστρικού ΦΑΠ δεν έχουν πια, δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν, με αποτέλεσμα σύντομα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα για να καλύψει τα νέα ελλείμματα, ακόμη και σε βάρος εκείνων που υποτίθεται ότι θα ευνοηθούν! Ακριβώς δηλαδή ότι έγινε με την κατάργηση του ΕΤΑΚ (1‰) το 2010, που μας οδήγησε στο «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ το 2011!

Ένας νέος φόρος ακινήτων μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» ΜΟΝΟΝ αν η Κυβέρνηση τολμήσει να κάνει αυτό που δεν τόλμησαν οι προκάτοχοί της:

1. Να νομοθετήσει να συνεισφέρουν ΟΛΟΙ, και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν απολύτως ή σχεδόν τίποτε. Δηλαδή να τον πληρώνουν όχι μόνον οι κάτοχοι απρόσοδης, πλέον, αστικής ακίνητης περιουσίας, αλλά και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου γης, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικώς και σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», καθαρά προσχηματικά, μόλις ένα ευρώ (1€!) ανά στρέμμα το χρόνου. Όχι της γης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά της γης των τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων… των οποίων ο κάτοχος 100 στρεμμάτων φορολογείται με 100€ το χρόνο, περίπου δηλαδή το 1/2 της φορολογίας του κατόχου ενός υπογείου 60-70 τ.μ. σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας!

2. Να καταργήσει το συμπληρωματικό φόρο! Ο ΕΝΦΙΑ τέλος, μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικός μόνον αν πάψει να είναι ένας διπλός φόρος! Ο καταστροφέας της κτηματαγοράς, της οικοδομής, αλλά κυρίως της «κατεδάφισης» της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας, έχει όνομα  και λέγεται «συμπληρωματικός φόρος»! Αν τον καταργήσετε, αντί να επαναφέρετε τον ληστρικό ΦΑΠ, σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση της ετήσιας ανά στρέμμα φορολογίας των εκατομμυρίων στρεμμάτων της μη αγροτικής εκτός σχεδίου γης,  θα έχετε συμβάλει στην επανεκκίνηση όχι μόνον της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας μας!

3. Να δώσει στους φορολογούμενους που επιθυμούν, το δικαίωμα της εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεών τους, ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, με μονομερή εκχώρηση στο Δημόσιο, ακινήτου της πλήρους κυριότητάς τους!

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ: Πρόσφατα ανώνυμος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών παρατήρησε ότι είναι άδικο η μισθωτή εργασία να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 42% και τα μισθώματα μόνον με 33%. Συμφωνούμε απόλυτα. Γι΄ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει στο ίδιο ποσοστό τη φορολογία των μισθωμάτων, αφού αυτό είναι το «δίκαιο», αλλά ταυτόχρονα, για λόγους ισότητας και δικαίου, ταυτόχρονα:

1. Να αναγνωρίσει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500€,

2. Να εκπίπτουν από το φορολογητέο  εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης- επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους, και φυσικά

3. Να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, γιατί η διασφάλιση της εισπραξιμότητάς του ήταν ο κύριος λόγος της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων!

Διαφορετικά, η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις και με τον ΕΝΦΙΑ να «ζει και να βασιλεύει», θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ: Ανάμεσα στις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ισχύον Μνημόνιο, βρίσκεται και η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα η περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων. Όμως η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, δεν είναι ένα είδος ΕΚΑΣ που καταβάλλεται μόνον στους αναξιοπαθούντες, πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να αντιστοιχεί στις εισφορές, που καθένας έχει καταβάλει.  Συνεπώς κάθε περικοπή της σύνταξης γιατί κάποιος εισπράττει σήμερα ένα ενοίκιο, που μάλιστα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί, είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα «μυρμήγκια» της κοινωνίας αυτής. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διολισθήσει σε οποιαδήποτε τέτοια, εξόφθαλμα άδικη και παράλογη ρύθμιση!

Ο κ. Ευάγγελος Μήνος, Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Ι.Α.Θ και δικηγόρος, αναφέρθηκε στο θέμα των τουριστικών μισθώσεων και τις πρόσφατες αλλαγές που επήλθαν από την 01 Νοεμβρίου 2015 στην έννοια των τουριστικών καταλυμάτων και την υποχρέωση να φέρουν ειδικό σήμα ΕΟΤ. Επίσης, επισήμανε τις πρόσφατες αλλαγές που αφορούν τα ενεργειακά πιστοποιητικά που συνοδεύουν πλέον όλες τις μισθώσεις και αγοραπωλησίες κατοικιών.

Ο κ. Θεόδωρος Σιώζιος, φοροτεχνικός και μέλος του Δ.Σ της ΕΝ.Ι.Α.Θ επισήμανε τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά όσον αφορά τα ανείσπρακτα μισθώματα που θα δηλώνονται σε ξεχωριστό κωδικό, ενώ η κα Μαρία Θεοχάρη, πολιτικός μηχανικός και μέλος του Δ.Σ της ΕΝ.Ι.Α.Θ έκανε αναφορά στην παράταση του νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τέλος, ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος Π.ΟΜ.ΙΔ.Α αναφέρθηκε στο ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ-ΙNTERAMERICAN.