Με πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά και σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 3 Απριλίου, η φετινή Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Ι.Α.Θ, στην οποία έλαβε χώρα ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις σε φορολογικά και άλλα θέματα της ακίνητης ιδιοκτησίας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών και επαγγελματικών φορέων και πλήθους κόσμου.
Την συζήτηση συντόνιζε ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς, ο οποίος αναφέρθηκε με πολύ παραστατικό τρόπο στα πολλά προβλήματα της ακίνητης ιδιοκτησίας που βάλλεται σήμερα με συνεχή φορολογικά μέτρα και στους αγώνες που κάνει η Ομοσπονδία και τα κατά τόπους Σωματεία Ιδιοκτητών για την οποία είναι απαραίτητη η συμμετοχή και εγγραφή όλο και μεγαλύτερο μέρους ιδιοκτητών.Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Γεωργάκος και ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ κ. Τσεμπερλίδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης επισήμανε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα υιοθετήθηκε σειρά αλλεπάλληλων εξοντωτικών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, με κυριότερα το δεκαπλασιασμό του ΕΤΑΚ μέσω της αντικατάστασής του από το ΦΑΠ, το δεκαπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής-κληρονομιάς, τη δυνατότητα δεκαπλασιασμού και του ΤΑΠ, το βαρύτατο τεκμήριο διαβίωσης σε κατοικίες, την κατάργηση του αφορολογήτου των μισθωμάτων και της απαλλαγής για κάθε δαπάνη στα κτίρια, καθώς και τη θέσπιση σειράς εκτάκτων εισφορών αλληλεγγύης κλπ. και σωρείας επιθεωρήσεων, πιστοποιητικών κλπ. με αμοιβές σε βάρος των ιδιοκτητών αλλά και δυνατότητα μονομερούς λύσης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους. Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχύουσες βαρύτατες ποινές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων οδηγούν σε πλήρη «ποινικοποίηση» της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα τόνισε ότι όσοι έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010, θα λάβουν σύντομα και εκκαθαριστικά 2011 και 2012, προσαυξημένα κατά 500 ευρώ για κάθε χρόνο, παρότι για τα ίδια έτη πλήρωσαν και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ενώ 500.000 περίπου ακόμη φορολογούμενοι θα λάβουν για πρώτη φορά  εκκαθαριστικά ΦΑΠ με φόρο μέχρι και 500 ευρώ ετησίως! Τέλος τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σ’ αυτές! Μιλώντας για το ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο χαράτσι, και τον ενιαίο φόρο, είπε πως το πρώτο φερόταν πιο «ανθρώπινα» σε όσους είχαν ακίνητα κλειστά και χωρίς ρεύμα ή οικόπεδα, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι με τις αναξιοποίητες περιουσίες, ενώ ένας ενιαίος φόρος θα αγνοεί αυτήν την παράμετρο και θα επιβάλλει στους ιδιοκτήτες να πληρώνουν ίδιο φόρο είτε έχουν εισόδημα είτε όχι.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Ι.Α.Θ, κ.Ευάγγελος Μήνος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ιδιοκτήτες για την διαδικασία αποβολής απο το μίσθιο δύστροπων μισθωτών, τις δυνατότητες που δίνει ο νέος ν.4055/2012 σχετικά με τη συντόμευση των διαδικασιών αποβολής απο το μίσθιο και την προστασία του ακινήτου απο πιθανές φθορές, τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες για τα άχρηστα αντικείμενα που αφήνουν συνήθως οι δύστροποι μισθωτές στο μίσθιο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γλιτώσουν τη φορολογική επιβάρυνση με εκχώρηση της απαίτησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο φοροτεχνικός σύμβουλος της Ένωσης κ.Θεόδωρος Σιώζιος όπου ενημέρωσε για τον τρόπο δήλωσης των ανείσπρακτων μισθωμάτων και τις φορολογικές δηλώσεις και η πολιτικός μηχανικός κα.Μάρα Θεοχάρη, όπου σχολίασε όλες τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης...

Δείτε το ρεπορτάζ για το βατερλό στην αγορά των ακινήτων...

Aκολουθούν φωτογραφίες της εκδήλωσης

img135

50435179.jpg


img726w.jpg


img725x.jpg


img724a.jpg


92185409.jpg


33015683.JPG