*ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και των εισοδημάτων από ενοίκια του 2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Περισσότερα στη σχετική είδηση.

*ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝΔημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4722/2020 για την αναγκαστική παράταση της μείωσης κατά 40% σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθωμάτων και κατοικιών, αλλά και για τη φορολογική πριμοδότηση των προαιρετικών μειώσεων μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30% (πρόταση ΠΟΜΙΔΑ). Μετά τη δημοσίευσή του θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις δύο κατηγορίες των ΚΑΔ που εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις, Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί  ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι υποχρεωτικές μειώσεις και να επιδοτηθούν αποτελεσματικότερα οι προαιρετικές μειώσεις, εκεί όπου υπάρχει πράγματι ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων.   

ΔΕΘ. Για όλους είχε κάτι το καλάθι του Πρωθυπουργού, εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων... Δεν είχε απολύτως τίποτε, ούτε καν ένα "ευχαριστώ" για το βάρος που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν, για όσα τους αφαιρέθηκαν, και συνεχίζουν να αφαιρούνται, με απαράδεκτο τρόπο που δεν χαρακτηρίζει μια ευνομούμενη πολιτεία. Κρίμα... κρίμα πραγματικά... 

* ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναμορφώσει από την αρχή το σύνολο των δασικών χαρτών, εξαιρώντας πολλές κατηγορίες εκτάσεων, κατέθεσαν η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε «πάγωμα» των δασικών χαρτών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ΠΟΜΙΔΑ και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες λόγω προγενεστέρων νομίμων ενεργειών της διοίκησης, π.χ. οικοδομικών αδειών προ του 1975, παραχωρητηρίων του Δημοσίου κλπ.  

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΦΙΑ 2020. Αναμένεται να καθυστερήσει για λίγες ημέρες η ανάρτησή τους,  λόγω της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για τα 26 ακριτικά νησιά. Κατά κανόνα στα ίδια ποσά με τα περυσινά επίπεδα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ COVID. Η συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίων λόγω COVID-19 (πρόταση-επιτυχία ΠΟΜΙΔΑ) αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα από την ΑΑΔΕ, ενδεχομένως και προ της ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό εν όλω ή εν μέρει, θα υλοποιηθεί με την πληρωμή του Οκτωβρίου.

*ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑΑποκλειστικά για τα μέλη της και εφ΄όλης της ύλης, προετοιμάζει η ΠΟΜΙΔΑ με συμμετοχή των πλέον έγκυρων φοροτεχνικών, ευθύς μόλις ενεργοποιηθεί η συμψηφιστική επιστροφή του 30% των μειώσεων μισθωμάτων λόγω COVID. Τα μέλη θα ειδοποιηθούν με το newsletter που θα τους αποσταλεί στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. 

*ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΙΩΣΕΩΝ COVID MAΡTIOY-IOYNIOY. Στις 23.9 λήγει η προθεσμία για τη δήλωση των μειώσεων COVID 19 για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, μετά από παράταση που πέτυχε η ΠΟΜΙΔΑ. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση. 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ - ΛΥΣΕΩΝ. Στις 30.9 λήγει η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο καταχώρηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ των στοιχείων των παλαιών μιθώσεων (πρό της 1.1.2014), των παρατάσεων και των λύσεων των μισθώσεων που είχαν καταχωρηθεί στη σχετική εφαρμογή. Κατόπιν αιτήματος πολλών μελών μας αλλά και φοροτεχνικών από όλη τη χώρα, η ΠΟΜΙΔΑ θα ζητήσει παράταση της σχετικής προθεσμίας.

*ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ. Στις 30.9 λήγει και η προθεσμία για τη δήλωση αδήλωτων εμβαδών ακινήτων και μη ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ χωρίς πρόστιμο (όλα προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ). Δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Μετά ... το χάος...

*ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Στις 30.9 λήγει και η προθεσμία για τη δήλωση μεγάλων αυθαιρέτων κατασκευών χωρίς οικοδομική άδεια, Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για τη νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων κτιρίων.  

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Στις 1.10.2020 λήγει η προανάρτηση των κτηματολογικών εγγραφών στο Δήμο Αθηναίων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπούν στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr  με τους κωδικούς τους του TAXISNET και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους, κάνοντας εύκολα κάθε αναγκαία διόρθωση.

*ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Στις 31.12.2020 λήγει η προθεσμία για την δικαστική διόρθωση των λανθασμένων πρώτων εγγραφών σε όλα τα παλαιά κτηματολογικά προγράμματα. Το Δημόσιο ζητάει να παραταθεί η προθεσμία για να συνεχίσει να διεκδικεί τις ιδιωτικές περιουσίες. Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα των πολιτών για τις περιουσίες τους και ζήτησε όποια παράταση δοθεί στο Δημόσιο, να ισχύσει και για κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη.  Επίσης ζήτησε και πάλι την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, με χρονικό περιορισμό των αξιώσεων του δημοσίου.

*ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Συνεχίζεται η άτυπη διαβούλευση περί την ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία απαξιώνει χωρίς αποζημίωση τις ιδιωτικές περιουσίες. Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την απόσυρση όλων των σχετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που αιφνιδιάζουν τους πολίτες και την ισχύ των σημερινών διατάξεων έως ότου οριστικοποιηθούν οι ειδικότερες προυποθέσεις και περιορισμοί σε κάθε περιοχή της χώρας, όπως ακριβώς προτείνει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.